Plébánia

Papjaink

Miserend

Elérhetőség

Urnatemető

Képv. testület

Hitoktatás

Közösségek

Zenei élet

Ökumené

Karitász

Alapítványok

Havi egy könyv

Cikkek

Archív

Gyerekkuckó

Angelico

Hozzáadom ezt a lapot a kedvenceimhez!

Eseménynaptár

Április

HKSzCsPSzV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

2021

Hirdetések

Kitekintés432. számú Pázmány Péter cserkészcsapat

 

A közösség alapítója: a plébánián 1989-ben öreg bencés diákok alapították a csapatot. Első parancsnokunk dr. Bakay Kornél volt, majd 1 évvel később Borsai Antal vette át a csapat vezetését.

A közösség célja: Az ide kerülő gyerekekből „Emberebb embert, magyarabb magyart és Krisztusibb embert nevelni.” Mindezt sok játék, cselekedve tanulás, szabadtéri programok, nyári nomád tábor keretében.Terveink

Nyári táborok 2019-ben

Élménybeszámoló a 2011/12-es cserkészévről

 

Azt a feladatot kaptam, hogy tekintsek vissza az elmúlt cserkészévre.
Ha szavakkal szeretném kifejezni a cserkészet lényegét a következő fogalmak jutnak eszembe: közösség, összetartás, megtartó erő, felejthetetlen programok, vidámság, móka, kacagás és elsősorban Isten, Haza és embertárs.

A fent említett jelzők az idei cserkészévre is természetesen jellemzők voltak és csapatunk közel 60 tagja sok- sok fantasztikus élménnyel gazdagodhatott.
Az év a Veni Sancte évnyitó szentmisével kezdődött, ahol a Jóisten áldását kértük az elkövetkező évre és csapatunk egészére. Utána következett a csapatgyűlés és a már hagyománnyá vált toborzódélelőtt, ahol közös játék, akadályverseny várta a cserkészet iránt érdeklődő gyerekeket.

A cserkészek hetente találkoznak az őrsgyűléseken a korosztályukba tartozó társaikkal. Ezeken az alkalmakon életkoruknak megfelelően sokat játszanak, érdekes és hasznos dolgokat tanulnak pl.: elsősegélynyújtás, csomózás, tűzrakás, tájékozódás, csillagászat, néphagyományok, fűzés, cserkésztörténelem. Jelenleg 9 őrsünk van, ezek: Eper őrs (alsós lányok), Szalamandra őrs (10-11 éves lányok), Tigris őrs (alsós fiúk), Gekkó őrs (felsős lányok), Okapi őrs (felsős lányok), Párduc őrs (15-16 éves lányok), Vidra őrs (15-17 fiúk), Kivi őrs (15-17 éves lányok), Rover őrs (18 év felettiek).
Az év során sok közös csapatprogram is volt, például sokszor mentünk közösen kirándulni. Októberben újonckirándulásra mentünk, ahol megismertettük az újonnan érkező gyerekeket a legfontosabb cserkészjátékokkal. Itt emlékeztünk meg az október 23-i nemzeti ünnepünkről is. Október végén a templomban közös halottak napi megemlékezést tartottunk, ahol megemlékeztünk korábbi csapatparancsnokunkról, Borsay Antalról is. November elején a csapat vezetői csapatépítés céljából közös hétvégén vettek részt.

December elején a Gellért-hegyre kirándultunk, ahol gyermekeink találkozhattak a Mikulással, akinek köntösébe természetesen csapatunk egyik tagja bújt. Ezen a napon tartottunk adventi lelkinapunkat is, melynek keretében a Mikuláshoz igyekezvén őrsönként különböző jótetteket kellett végrehajtani. Voltak, akik plakátot készítettek, mások süteményt, kakaót osztottak. Visszatérve a csapatotthonba folytattuk lelki felkészülésünket karácsony szent ünnepére a jótettek és az imádság szemszögéből. A legnagyobbakkal arról gondolkodtunk és elmélkedtünk, hogy mit jelent számunkra kereszténynek lenni a mai világban.

December 22-én tartottuk meg az alagsorban csapatkarácsonyunkat, ahol rendhagyó módon az őrsöknek különböző néphagyományokat kellett megjeleníteniük. A közös szentmise után boldogan adtuk át egymásnak kézzel készített ajándékainkat. A téli szünetben csapatunk leglelkesebb tagjai téli táborban vettek részt Dágon.

Februárban a farsangi mulatságot idén egy másik cserkészcsapattal közösen szerveztük, mely korosztályonként lett megtartva. Nagyon jól szórakoztunk.

Március közepén számháborúval emlékeztünk meg a március 15-i forradalomról, s ekkor vehettünk részt a nagyböjti lelkinapon is.

Május 19-én tartottuk a cserkészpróbát, ahol a cserkészek számot adhattak az elmúlt cserkészév során megszerzett ismereteikről. A keretmese az volt, hogy egy cirkuszigazgató elveszítette a kedvenc bohócát, és a gyerekeknek ezt kellett megkeresni, különböző állomásokon végighaladva, ahol különböző érdekes feladatot kellett teljesíteniük. Közben a gyerekek életkoruknak megfelelő, rövidebb vagy hosszabb távot is teljesítettek a Budai-hegyekben, a Szépjuhászné közelében. A program zárásaként cirkuszos tábortüzet tartottunk.

Június közepén lesz a Te Deum és az ünnepélyes fogadalomtételünk. Júliusban cserkészévünk legfontosabb programjára, a tíz napos cserkésztáborra Gödöllőn kerül majd sor, ahol rendhagyó módon több száz más cserkésszel közösen fogjuk megélni a cserkésztestvériség gondolatát.

Számomra cserkésznek lenni egy meghatározó életforma, mely nélkül nemigen tudom elképzelni életem. Aki nem hiszi, próbálja ki maga is!

Budapest, 2012.06.03.

Horváth Anna