Plébánia

Papjaink

Miserend

Elérhetőség

Urnatemető

Képv. testület

Hitoktatás

Közösségek

Zenei élet

Ökumené

Karitász

Alapítványok

Havi egy könyv

Cikkek

Archív

Gyerekkuckó

Angelico

Hozzáadom ezt a lapot a kedvenceimhez!

Eseménynaptár

Április

HKSzCsPSzV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

2021

Hirdetések

KitekintésKeresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ)
Józsefvárosi Csoport

 

A KÉSZ Józsefvárosi Csoport Bajzáth Ferenc atya kezdeményezésére és támogatásával 1998-ban alakult meg.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a tagok által létrehozott, önkormányzattal rendelkező országos ökumenikus társadalmi szervezet, tevékenységének célja az evangélium tanúságtevő megélése, a keresztény értékek képviselete és közvetítése, 1989-ben Csanád Béla alapította (www.keesz.hu).

A helyi csoportnak jelenleg 30 tagja van, összejöveteleinket minden hónap második hétfőjén este 6 órakor a Plébánia I. emeleti közösségi termében tartjuk. Ezekre az alkalmakra elsősorban előadásokat szervezünk, a téma általában társadalmi, tudományos és kulturális kérdések keresztény szemléletű bemutatása, megvitatása. Havonta egyszer, többnyire szombati napon szervezünk még egy-egy múzeumlátogatást, néhány órás kirándulást, színházlátogatást, vagy hangversenyhallgatást, egyszer egy évben pedig autóbuszos zarándoklatot, kirándulást is. Régebben havonta egyszer kétgenerációs filmklubot is tartottunk, jelenleg a filmklubunk magánlakásban működik, ezért zártkörű.

Csoportunk első elnöke Dr. Galgóczy Gábor volt, aki 15 év után sajnos már nem vállalt újabb 5 évet, ezért 2013. december 10-én eddigi titkárunkat, Péchy Máriát választottuk meg elnökünkké. A 2019. január 14-i taggyűlésen az eddigi vezetőséget még öt évre újravásztottuk.


Vermes Ágota beszámolója a 2019. január 14-i tisztújító taggyűlésről

Minden rendezvényünk nyilvános,
szeretettel hívjuk és várjuk rájuk az Egyházközség
és a helyi protestáns gyülekezetek tagjait,
hozzátartozóikat, barátaikat és minden érdeklődőt.


Örömmel várjuk és fogadjuk azokat,
akik be akarnak lépni a KÉSZ Józsefvárosi Csoportjába.


Plakát


Elérhetőségek:

Elnök: Péchy Mária
(333-3942; pechy_maria[kukac]t-online[pont]hu)

Titkár: Dr. Galgóczy Gáborné
(30-215-6772; galgoczy.gabor[kukac]freemail[pont]hu)

Pénztáros: Csóka Lajosné
(20-770-4106; csokasaci[kukac]hotmail[pont]com)

 

*     *     *

"A szent ikonok helye kereszténységünkben".
2020. március 9.
Plakát

*     *     *

" Európa kívülről és belülről".
2020. február 10.
Plakát

*     *     *

Kávéházi beszélgetés a Hungarioban Makláry Ákossal, a KÉSZ elnökével
2019. szeptember 30.
Részletek

*     *     *

Kirándulás Zemplémbe 2019. szeptember 27-29.
Részletek

Dr. Galgóczy Gábor és Zalka Cecília képei

*     *     *

Kirándulás Diósgyőrbe 2019. május 11.
Részletek

Ballun Ágnes és Zalka Cecília képei

*     *     *

Péchy Mária és Dr. Galgóczy Gábor a 2019-es Szent Adalbert díjasok között
Varga Éva Anikó képei

*     *     *

Csoportunk 2018. november 12-én ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.
A Józsefváros 2018. november 14-i számában megjelent cikk

*     *     *


Kirándulás Mohács - Baja
2018. augusztus 22-23.
Kaszaky Éva cikke
Bujk Béla és Dr. Galgóczy Gábor képei

*     *     *


Kirándulás Zirc-Pannonhalma
2017. szeptember 2.
Vermes Ágota cikke
Dr. Galgóczy Gábor képei

*     *     *


Kirándulás Kalocsára 2017. május 6. Dr. Galgóczy Gábor képei

*     *     *


A Belvárosi Plébániatemplom megtekintése 2017. március 25. Fazekas Tibor képei

*     *     *


A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZÖVETSÉGE, A MAGYAR POLGÁRI EGYÜTTMŰKÖDÉS EGYESÜLET ÉS A PROFESSZOROK BATTHYÁNY KÖRE 2015. évi tanulmánykötete

*     *     *


Karácsonyi összejövetelünk 2016 Bujk Béla képei

*     *     *

Kirándulás Egerbe
(2016. augusztus 27.)


A részletek

A kirándulásról készült képek (Dr. Galgóczy Gábor)

 

*     *     *

Kirándulás Győrbe
(2016. április 30.)


A részletek

A kirándulásról készült képek (Dr. Galgóczy Gábor)

 


*     *     *


Zarándoklat Székesfehérvárra
(2015. szeptember 13.)


A részletek

A zarándoklatról készült képek itt tekinthetők meg

 


*     *     *


Kirándulás Zalába
(2015. május 15-17.)


A részletek

A kirándulásról készült képek itt tekinthetők meg

 


*     *     *


Kirándulás Szeged–Szabadka–Makó útvonalon
(2014. május)


A részletek

Dr. Galgóczy Gábor kirándulásról készült képei itt tekinthetők meg

 


*     *     *


Szeretettel gratulálunk
Baranyai László atyának!

Kiskunmajsa Városi Önkormányzat csoportunk egyik tagjának, Baranyai László atyának 2013. szept. 7-én a „Kiskunmajsa város dísz­pol­gára” címet adományozta.

A laudatio és az okirat

 


*     *     *


Barangolás Szatmárban
(2013. május 24-26.)

A KÉSZ csoport Pécs és Kaposvár után most Szatmár-Beregben töltött egy hosszú hétvégét. Ez az ország tömegközlekedési eszközökkel alig bejárható része, így személygépkocsikkal utaztunk. Nyíregyházán laktunk, innen indultunk minden nap e tüneményes, elvarázsolt vidék egy-egy részletének felfedezésére.

Megnéztük a nyíregyházi skanzent, a híres állatkertet, a római katolikus bazilikát, a görögkatolikus „gyakorlótér”-nek becézett kápolnát, sétáltunk a Sóstó partján és a helyi KÉSZ csoport tagjainak idegenvezetésével (köszönet nekik) a parkokkal, terekkel, gyönyörű épületekkel tele városban.

Láttunk kalapos-szoknyás csodás református fatemplomot Nagyszekeresen, Kisszekeresen, Tiszacsécsén (itt született Móricz Zsigmond), Tákoson, Nyírbátorban, vizimalmot Túristvándiban, „csónakos” temetőt Szatmárcsekén (Kölcsey Ferenc 1823. január 23-án itt írta meg a Himnuszt). Nagy élvezettel hallgattuk a 78 éves, igazi lokálpatrióta Erzsi nénit a tákosi templomban és ettük a nagyon finom helyi specialitást, a paradicsomos töltöttkáposztát a Bede panzióban.

Ellátogattunk Máriapócsra, a híres Mária-búcsújáró kegyhelyre. A nyírbátori nagyon szép minorita templomban voltunk vasárnap szentmisén, megnéztük a cölöpvárat, ami egyáltalán nem olyan szerkezetű, amilyennek annak idején az ember a történelemórán elképzelte.

Nagyon mozgalmas és szép három nap volt.

Dr. Galgóczy Gábor kirándulásról készült képei itt tekinthetők meg:

képek

 


*     *     *


Kirándulás Somogy-országba
(2012. május 18-20.)

A tavalyi pécsi kirándulás sikere után nem volt kétséges, hogy idén is elmegyünk együtt egy hosszú hétvégére. Kaposvárt választottuk, mert többen közülünk még alig jártak ezen a vidéken. A kaposvári KÉSZ csoport sokat segített a szervezésben, ingyenes és nagyon kényelmes szállást szereztek a püspöki palota vendégszobáiban, személyes találkozásokkal biztosították a városban az ottlét baráti jellegét. Kaposvár nagyon szép, nem túl nagy (kb. 70 ezer lakos) város, a belváros épületei zömmel a XX. század elején épültek. Tele van az utcára mindenféle talapzat nélkül lerakott nagyon kedves, hangulatos szoborral, csupa park a város és mindenütt virág. Nagyon szép a kikövezett főtér, a Nagytemplom a keresztelőkúttal, és persze a püspöki palota. Emlékezetes az a másfél óra, amit Balás Béla püspök úrral beszélgetve töltöttünk, minden nehéz témát fel lehetett vetni, és a kérdéseinkre választ is kaptunk. Nagy élmény volt a Rippl-Rónai Múzeum, egyik este a Csiky Gergely Színház színpadát és színpadtechnikáját is megnézhettük.

Bejártuk a környéket is. A somogyi dombos, erdős táj nagyon gyönyörű. Megnéztük a szennai skanzent, voltunk a somogyvári bencés apátság romjainál, a niklai Berzsenyi Emlékmúzeumban, a buzsáki tájházban megcsodáltuk a hímzéseket, végül eljutottunk az andocsi római katolikus templomba is.

Bujk Béla és Dr. Galgóczy Gábor kirándulásról készült képei itt tekinthetők meg:

képek

 


*     *     *


Kirándulás Pécsre
(2011. május 13-15.)
Európa kulturális fővárosa 2010.

A nagy tumultust kikerülendő az idén töltöttünk egy hosszú hétvégét Európa 2010. évi kulturális fővárosában. Budapestiként nagy élmény volt, hogy a városban járva nemcsak egy-egy felújított épületet láttunk, mint itthon, hanem a teljes városközpont gyönyörűen rendbe van téve, nagyon-nagyon szép. Meglátogattuk szinte az összes múzeumot, voltunk a Nádor Galériában, a Zsolnay Kulturális Negyedben (Gyugyi Gyűjtemény - több mint 600 szecessziós ill. historizáló stílusú Zsolnay tárgy egyedülálló magángyűjteménye), a Kodály Központban, a Zsolnay Múzeumban, a Csontváry és a megújult Vasarely Múzeumban, a Dóm Kőtárban, az ókeresztény sírkamrákban, voltunk szentmisén a pécsi székesegyházban, elzarándokultunk a Havi hegyre, megnéztük a dzsámit és néhány más templomot. A szállásunk a Ferences templomtól nem messze, egy zárt udvarban volt, ahol rajtunk kívül senki sem lakott, így aztán kellemesen elbeszélgethettünk és elborozgathattunk esténként az udvaron. De vacsoráztunk a Tettyén is, ahol az étel és a bor mellé fantasztikus panoráma is járt. Nagyon szép hétvége volt, a ma divatos kifejezéssel csapatépítésnek sem utolsó!
Dr. Galgóczy Gábor és Monostori Kálmánné Erzsike kirándulásról készült további képei itt tekinthetők meg:


képek

 


*     *     *


171.000 forint Nagybecskerekre

*     *     *


VESZPRÉM – a királynék városa
Zarándoklat és kirándulás
2009. május 16.

Az 59 000 lakosú Veszprém első királyunk, Szent István felesége, Gizella révén vált a királynék városává, hagyománnyá lett, hogy koronázáskor mindig a veszprémi püspök helyezte a királyné fejére a koronát. Az idén ünnepeljük boldog Gizella halálának 950. évfordulóját, ezért zarándokolt a KÉSZ csoport idén Veszprémbe.

Kissé viszontagságos utazás után az első, ami feltűnt: a város tisztasága, az igényes szobrok és a rengeteg virág. A sétálóutcán végigmenve elértük a csodálatos barokk épü-letegyüttest, a várat. A Szent Mihály bazilika Magyarország első és legrégibb székesegyháza, csodálatos üveg-ablakokkal, kazettás fa-mennyezettel, tágas al-templommal. A várne-gyed legszebb, legnagyobb, késő barokk épülete, az Érseki Palota helyén már a középkorban is palota-együttes állt a királyné és a püspök rendelkezésére. Napjainkban a mindenkori veszprémi érsek lakóhelye, Magyarországon ma ez az egyetlen látogatóknak megnyitott püspöki palota. Ennek megtekintése volt a kirándulás fénypontja.

Megnéztük még az Érseki Palota szomszédságában található gótikus stílusú, a XIII. századból származó Gizella kápolnát, melyet a hagyomány szerint Boldog Gizella - Szent István, azaz első apostoli királyunk hitvese - alapított. A XX. század harmincas éveiben felújították, az oltárra akkor került a ma is olvasható felirat: "Őseink hite, a jövő reménye". A Szent György kápolna is érdekes volt, ez azonban inkább egy védőtetővel ellátott konzervált rom.

Érdemes volt elmenni.

Horváth Gergely kirándulásról készült képei a következő címen tekinthetők meg:
Veszprém

 


*     *     *


Piliscsaba Campus – Nagykovácsi kirándulás
2009. március 21.

A KÉSZ Józsefvárosi Csoport március 21-én kirándulást szervezett. A kirándulás a csodálatos tavaszi, napsütéses időben nagyon jól sikerült, nagy örömünkre Feri atya vasárnapi hirdetése és a kitett plakát hatására csoporton kívüliek is voltak velünk.
Először a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának piliscsabai campusát néztük meg. Az épületegyüttes páratlan szépségű és domborzati adottságú helyen, természetvédelmi területen található. Makovecz Imre építész tanulmányterve alapján a volt Perczel Mór magyar, majd szovjet laktanya mindazon épületei felhasználásra kerültek, amelyek felújítása gazdaságosan megvalósítható volt. Az eredmény varázslatos, lenyűgöző, a minket vezető szegedi Király Bálint ötödéves hallgató szerint összehasonlíthatatlanul kellemesebb itt élni, mint a nyüzsgő nagyvárosban, és a nyugalom, a hely szépsége az elmélyült tanulást is könnyebbé, eredményesebbé teszi.

   

A campus megtekintése után egy kis, eredetileg 10 km-esre tervezett gyalogtúra várt ránk, a kék jelzésen átmentünk Nagykovácsiba. A túra kicsit hosszabbra sikerült, de nagyon kellemes volt. Végig természetvédelmi területen mentünk, az út mellett hóvirág-szőnyeg, tölgyerdő, körülöttünk tisztaság, tavaszi madárfütty, napsütés és jó levegő. Érdemes volt kimozdulni a városból.

A Galgóczy Gábor által készített képek
a következő helyen tekinthetők meg:
Piliscsaba Campus

 


*     *     *


Séta a Szemlő-hegyi barlangban


A KÉSZ Józsefvárosi Csoportja február 21-én a Szemlő-hegyi barlangba közös sétát szervezett, erre is, mint minden rendezvényünkre, a Plébánia honlapján, plakáton, e-mail-ekben, és Bajzáth atya segítségével a vasárnapi hirdetéseken keresztül is meghívtuk az Egyházközség minden tagját. Nagy örömünkre voltak is néhányan, akik velünk tartottak.

A séta nagy élmény volt. A fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Megcsodáltuk a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat, gipszkristályokat és élveztük a barlang tiszta, pormentes levegőjét. Valami keveset talán érzékeltet ebből a csodából e két kép.

Horváth Gergely többi képe a következő linken érhető el:
Szemlő-hegyi barlang